Het 'Wie ben jij?' spel

Het Huis van Zuid is bezig met het ontwikkelen van een bordspel: het 'Wie ben jij spel'.

 

Vanaf 17 februari 2025 is het spel te koop. Je zult hier dan een link vinden naar de webshop.

Heb je nu al vragen of wil je alvast een spel reserveren? Stuur een mailtje naar nienke@hethuisvanzuid.nl.

 

Het 'Wie ben jij spel?'

Weet jij wat het lievelingssnoep is van je oma of wat je vader zou doen met een miljoen? En weten anderen eigenlijk wat jouw leukste vakantie ooit was?
Leer elkaar (beter) kennen door het 'Wie ben jij' spel! Iedereen vanaf een jaar of zes kan meedoen. Speel het spel met zijn tweeën, bijvoorbeeld met een vriend, vriendin of met je oma. Of speel het met meerdere mensen tegelijk, bijvoorbeeld thuis, in de klas of tijdens een familiereünie. 
Het maakt niet uit wie als eerste over de finish komt. Hoe langer je over het spel doet, hoe beter je elkaar leert kennen.
 
Achtergrond
Het 'Wie ben jij' spel is ontwikkeld door kind- en jeugdtherapeut Nienke Smit-Zuidweg met als doel om mensen van alle leeftijden door middel van spel met elkaar te verbinden. Nienke groeide op in een gezin waarop volop gezelschapspelletjes werden gespeeld en eenmaal volwassen geeft ze dit ook haar eigen kinderen mee. Daarnaast gebruikt zij spellen nogal eens als ingang bij het begeleiding van kinderen en jongeren in haar praktijk in De Bilt.
 
Het spel is inmiddels uitgebreid getest en blijkt in allerlei contexten leuk en handig:
  • - Wanneer je als (zorg)professional één-op-één met kinderen werkt en je je cliënt in de kennismakingsfase wat meer op zijn of haar gemak wil stellen. Vooral tijdens de intake komt dit spel goed van pas!
  • - Ook wanneer je werkt met kinderen én ouders samen biedt dit spel een speelse ingang om elkaar te leren kennen, maar ook om ouders en kinderen bewust te maken en te laten oefenen met naar elkaar luisteren,
  • - Het spel is ook op vele familieuitjes en -weekenden meegenomen door ons testpubliek. Hier is het met veel plezier gespeeld met nichtjes, neven, ooms, tantes, opa's, oma's, oftewel mensen van alle leeftijden. 
  • - In het basisonderwijs biedt dit spel vooral voor de groepen 4 t/m 8 een ingang om elkaar te leren kennen, bijvoorbeeld aan het begin van een nieuw schooljaar. Ook bleek dat het spel op een speelse manier de leesvaardigheid kan bevorderen, vooral doordat de vragen hardop worden voorgelezen. Het spel wordt dan vaak in groepjes gespeeld van 4 tot 6 kinderen.
  • - Ook door RT'ers wordt dit spel gebruikt. Natuurlijk met het doel een nieuwe RT-leerling te leren kennen maar ook om de leesvaardigheid op een speelse manier te oefenen.
  • - Tot slot is dit spel getest door universitair docenten NT2 die les geven aan anderstaligen. Het spel blijkt een leuke manier om (beter) Nederlands te leren spreken.
 
Enkele reacties:
 
Mirjam
"Wij speelden dit spel tijdens het jaarlijkse familieweekend en hadden erg veel plezier! Oma kwam helemaal los en bleek het stralende middelpunt. Ze vond het heerlijk te vertellen en de (klein)kinderen hingen aan haar lippen!"
 
Ellen
"Ik gebruik het spel sinds ik het van jou kreeg in mijn praktijk (ik ben kind- en jeugdpsycholoog) en het is een erg fijne en vooral ook gezellige manier om kennis te maken met kinderen. Vaak laat ik ouders aan het einde een rondje meespelen: een leuke start van een behandeltraject! het is zo simpel en het werkt meteen, dankjewel!".