.

Het Huis van Zuid verzorgt ook trainingen en lezingen voor ouders, opvoeders, leerkrachten en andere geïnteresseerden. Ook trainingen en lezingen op verzoek, binnen instellingen en organisaties zijn mogelijk. Onderstaande activiteiten staan momenteel gepland. Er worden regelmatig acitiviteiten toegevoegd, dus houd deze pagina in de gaten wanneer je interesse hebt.

Wil je een (op maat gemaakte) training of lezing binnen jouw school, instelling of organisatie? Neem vrijblijvend contact op!

 

 

 

Opstellingenavond 'Opvoeden'

Dinsdag 5 april 2022 van 19-22u in Centrum de Linde, Bilthoven

 

 

Herken je een van deze situaties?

 • - Je ervaart het ouderschap als zwaar.
 • - Je kind kan erg emotioneel reageren (boos, bang of verdrietig) en je snapt niet goed waar dit vandaan komt. 
 • - Je kind is angstig en je weet niet zo goed hoe je hem/haar kunt helpen.
 • - Je hebt vaak (dezelfde) conflicten met je kind en merkt dat je eigen emoties hoog oplopen.
 • - Je hebt de neiging wat overbezorgd te zijn en dingen voor je kind te willen oplossen.
 • - Of je hebt inmiddels meer afstand van je kind genomen dan je lief is, omdat je het ‘allemaal niet meer zo goed weet’.

Laten we eerlijk zijn. Opvoeden kan best een uitdaging zijn. Vol goede moed begin je eraan, met alle liefde die je in je hebt en met volledige toewijding. Moet lukken toch…? Je beleeft talloze prachtige momenten, maar maakt ook kennis met slaapgebrek, logistieke uitdagingen waarvan je het bestaan niet afwist en met een immens verantwoordelijkheidsgevoel. Je valt en staat weer op. ‘Hoe doen andere ouders dat?’, vraag je je weleens af. Doe ik dit wel goed eigenlijk? En wat is ‘goed’? 

En dan kom je op een punt waarop je het (even) niet meer weet. Omdat je kind lastig doet, denk je in eerste instantie. Waarom moet hij elke keer zo boos worden? Hoezo is hij daar zo bang voor? Je probeert van alles. Die ene tip van de buurvrouw om wat strenger te worden, dat idee van je collega om een beloningssysteem in te voeren. Je leest boeken over faalangst en positief opvoeden en over pubers en over ‘hoe te praten tegen je kind’ en nog veel meer. Bij het achtste boek ben je kwijt waar dat eerste boek ook alweer over ging. Intussen weet je partner het ook niet meer, of heeft volkomen andere ideeën dan jij over hoe hieruit te komen. Je twijfelt aan jezelf: soms lopen bij jou de emoties hoger op dan je zou willen en dit heeft onvermijdelijk effect op de andere gezinsleden. Bovenal voel je je machteloos: hoe nu verder?

Heb je al van alles geprobeerd en weet je niet meer zo goed waar je het zoeken moet? Dan kan een familieopstelling je wellicht helpen.

In een opstelling wordt gewerkt met de ouders. Je kind kan dus lekker thuis blijven. Je komt alleen of samen met je partner, dat is aan jou. We werken in een groep van maximaal 14 personen. Nadat we je/jullie hulpvraag in kaart hebben gebracht stellen we jouw vraagstuk op in de ruimte. Dat doen we met behulp van representanten: andere aanwezigen representeren de personen die voorkomen in jouw/jullie vraagstuk. Vanuit jouw/jullie eigen positie ga je ervaren, zien en voelen wat er gebeurt tussen jullie, je kind en andere leden van het gezin. Een familieopstelling laat zien welke dynamieken er spelen in jullie gezin. Je ervaart aan den lijve waar het stokt in de relatie tussen jou en je kind en wat jij als ouder kan doen om het weer te laten stromen. Uiteraard gebeurt dit onder deskundige begeleiding en in een veilige setting.

Tijdens deze avond is plaats voor 3 opstellingen, dus voor maximaal 6 ouders. Daarnaast kunnen er 6 representanten mee doen.

 

Representanten 

Ben je nieuwsgierig naar opstellingen of vind je het leuk en leerzaam om te representeren? Dan ben je van harte welkom om als representant aanwezig te zijn. Je kunt dan gevraagd worden om als representant deel te nemen aan de opstelling van een ander. Je bent hierin niets verplicht en mag op elk moment afslaan.

 

Begeleiding

De dag wordt begeleid door Eelco van Hulsen en door Nienke Smit-Zuidweg

Eelco is sociaal psycholoog en heeft zich als trainer en coach bekwaamd in systemisch werk. Eelco’s werkwijze kan omschreven worden als kundig, licht en speels, waardoor de thematiek lucht krijgt en behapbaar wordt. Meer informatie over Eelco vind je hier.

Nienke Smit-Zuidweg is integratief kindertherapeut. Zij heeft een praktijk in De Bilt waar zij kinderen en ouders begeleidt. Meer info over Nienke vind je hier op de site en specifiek hier.

 

Wanneer

Dinsdag 5 april, van 19-22u

 

Waar

Centrum de Linde

Jachtlaan 15, Bilthoven

 

Kosten

€ 150,00 per opstelling (incl BTW en koffie/thee)

€ 25,00 als je mee wil doen als representant (incl BTW en koffie/thee)


 

Meedoen?

Je kunt je inschrijven voor deze dag door het inschrijfformulier op de site van Eelco in te vullen. Klik hier voor dit formulier.

 

 

 

Eerdere deelnemers over activiteiten van Het Huis van Zuid:

"De lezing over faalangst zat erg goed in elkaar, ik heb een hoop opgestoken."

"Top gedaan, zowel op inhoud als interactie, als het 'voorkomen' van de spreekster. Rustig, deskundig, af en toe een grap. Super!"

"Het is interessant en op een prettige manier ook confronterend om de rol van ouders belicht te zien, daar heb ik veel aan gehad."

 

 

 

 

ARCHIEF Deze lezingen hebben inmiddels plaats gevonden tussen 2017-2021:

 

 • Lezing 'Puberteit' 

 • Lezing 'Omgaan met emoties van kinderen' 

 • Lezing 'Verlies en rouw bij kinderen en jongeren' 

 • Lezing 'Hoogbegaafdheid bij kinderen en jongeren' 

 • Lezing 'Faalangst bij kinderen' - in De Woudkapel, Bilthoven