Informatie voor kinderen (4-12)

Het kan zijn dat je je vaak boos voelt, of bang of verdrietig. Je hebt misschien al van alles geprobeerd om je wat beter te voelen. Of er met je papa of mama over gepraat. En toch gaat het niet over. In dat geval zou begeleiding je kunnen helpen met dat wat je moeilijk vindt.

 

Wat is begeleiding?

We maken ongeveer 10 keer een afspraak om met elkaar te praten. Elke afspraak duurt een uur. We onderzoeken eerst samen waar je last van hebt en wat je daar aan kan doen. Dit ‘onderzoeken’ kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld door te praten, te tekenen of te schilderen. Er wordt gekeken naar wat het beste bij jou past. Samen gaan we op zoek naar wat je allemaal wel kunt en naar wat er niet goed lukt. En we bekijken hoe je de dingen die je moeilijk vindt, zelf wat makkelijker kunt maken.
 
 

Wanneer begeleiding?

Het kan zijn dat:
• je erg verlegen bent en daar last van hebt.
• je het lastig vindt om vrienden te maken en je je afvraagt hoe je dat kunt doen.
• je last hebt van faalangst.
• je wordt gepest en je niet weet wat je hieraan kunt doen.
• je zelf een pester bent en dit niet meer wilt zijn.
• je ouders gaan scheiden en je hier last van hebt.
• iemand die je goed kent is overleden of erg ziek is en dat maakt je verdrietig
• je vaak boos bent en dit niet meer wilt zijn.
• je niet lekker in je vel zit en je eigenlijk niet precies weet waarom dat is.
• je hoogbegaafd bent, of ADHD hebt, of een chronische ziekte, en dat je niet goed weet hoe je hiermee om moet gaan.
• je last hebt van lichamelijke klachten die door spanning komen, zoals buikpijn, hoofdpijn en slaapproblemen.
 
Natuurlijk kunnen er ook andere dingen zijn die niet goed lukken of die je boos, verdrietig of bang maken. Het kan fijn zijn om er met iemand over te praten. Iemand die je kan helpen om de dingen die je moeilijk vindt, wat makkelijker te maken.
 
 

Wat gaan we allemaal doen?

Kennismaken
We beginnen met een gesprek waarin we met elkaar kennismaken. Dit doen we in de praktijkruimte van Het Huis van Zuid. Dat is een ruime kamer waar we rustig kunnen praten. Als je wil, mag een van je ouders bij het eerste gesprek zijn. In dit gesprek leren we elkaar kennen en praten we ook over de dingen waar jij last van hebt of die je anders zou willen doen.
 
De sessies
In totaal spreken we ongeveer 10 keer af, soms wat minder, soms wat meer. Samen gaan we kijken naar wat je allemaal wel kunt en naar wat er niet goed lukt. En hoe je de dingen die je moeilijk vindt, zelf wat makkelijker kan maken.
 
Gesprek met je ouders
Soms is het nodig dat de begeleider ook met je ouders praat. Dat wordt altijd eerst met jou overlegd. In zo’n oudergesprek wordt gekeken hoe je ouders jou kunnen helpen bij wat jij graag anders zou willen doen.
 
Afsluiting
Als je doel bereikt is gaan we stoppen met de gesprekken. Meestal is dit na ongeveer 10 gesprekken. We voeren een laatste gesprek, om de begeleiding af te sluiten. Ook praten we over wat je zelf kan doen wanneer het even niet zo lekker gaat en de begeleiding is afgelopen.