Wat betekent 'integratief'?

Het Huis van Zuid werkt integratief. Dit betekent dat je kind centraal staat, en niet één bepaalde methode of werkwijze.

Integratief betekent dat er op verschillende niveaus wordt gekeken naar de moeilijkheid van een kind: fysiek, cognitief, sociaal-emotioneel en spiritueel. Je kind wordt  gezien als mens met unieke gedachten, emoties en gedragingen. Ook de lichamelijke gesteldheid en de omgeving (school, ouders, vrienden) spelen een belangrijke rol. Al deze aspecten zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Aangezien elk kind uniek is met een geheel eigen individuele manier van ontwikkelen, wordt de begeleiding op maat aangeboden. Dat gebeurt door verschillende invalshoeken en methoden geïntegreerd te gebruiken, precies die methoden en invalshoeken die bij het betreffende kind en zijn of haar hulpvraag passen.

Het Huis van Zuid werkt met begeleidingsvormen die zijn ontwikkeld door artsen, psychiaters en psychologen. Dit zijn onder andere: Cognitieve gedragstherapie, Rationeel Emotieve Therapie (RET), inzichtgevende therapie (psycho-educatie), Persoonlijkheidstypologie (Carl Jung), Gestalttherapie (Fritz Perls), Contextuele systeemtherapie (Iván Böszörményi-Nagy), Gezinstherapie (Salvador Minuchin) en de Axenroos (Ferdinand Cuvelier).